Quantcast
Channel: יצירה עם ילדים –פיטוטי
Viewing all articles
Browse latest Browse all 31

‫טיול לשבת לקראת שבועות‬

$
0
0

חיטה

פוסט אורח מאת עמרי אימבר

כן זה שוב הזמן הזה בשנה, שבו פותחים את החלון בעת נסיעה בכביש כפרי צדדי והרכב מתמלא בריח השיבולים הנקצרות. למי שמסוגל לזהות את הריח זאת אומרת...

אנחנו כבר איפה שהוא באמצע האביב הקצרצר שלנו, ושבועות אוטוטו כאן. השיבולים, שעדיין עומדות בשדה ומזוהות עם החג הזה יותר מכל, עומדות להקצר ממש ממש בקרוב (עניין של שבועיים והן כבר לא כאן!). השמש בשמיים עדיין לא קופחת, הרוח קרירה ומלטפת והשיבולים מדגדגות. משמעות הדבר שאין בימים אלו שום רעיון טוב יותר מאשר לארוז את המשפחה, כמה כריכים וקצת קרם שיזוף ולצאת אל עבר שדה החיטה הקרוב לביתכם! ואם כבר יצאתם לפיקניק בשדות, הנה לכם כמה רעיונות נהדרים לפעילות עם הילדים עם שיבולים לכבוד השבועות.

אבל לפני שאתחיל אני רוצה להזכיר לכם משהו - גם אם נסעתם להשתכשך בשיבולים ואתם רוצים לחזור עם איזו אלומונת הביתה, זיכרו שזוהי הפרנסה של מישהו. אל תשחיתו ואל תיקחו סתם יותר ממה שיש לכם צורך בו. אם אתם כבר זומרים (כן, כן, זה מה שאתם עושים - זומרים, לא קוטפים) לכם מעט חיטה, אנא קחו אותה רק משולי השדה. באיזור שולי השדה צומחים גם צמחים שוטים והם לא נקצרים יחד עם שאר השדה, על כן, סביר שכך תפריעו כמה שפחות.

כעת, לפעילויות: 1. הדבר הראשון והמומלץ ביותר לעשות, כבר כשמגיעים לשדה הוא להתהלך בתוכו (עם נעליים גבוהות בבקשה). לתת לחיטה ללטף את ידייכם כשאתם עוברים בתוכה, להריח את הריח שלה... שדה חיטה הוא מקום נהדר למשחק מחבואים, (אם אתם משחקים עם ילדים גדולים מספיק שלא ילכו לאיבוד). תנו לחושים שלכם להפתח והנחו את הילדים לגרות גם הם את חושיהם בכל השפע שפרוש שם לפניכם. מכאן והלאה אציג לכם פעילויות שניתן לעשות עם השיבולים הן בשדה והן בבית. 2. שיבולים, שהינן חומר יבש, מצוינות לעבודות הדבקה. ניתן להדביקן באמצעות דבק פלסטי רגיל, על נייר רגיל לגמרי, ולקבל עבודות מיוחדות למדי. לשיבולת מספר חלקים בצורות שונות, אותן ניתן למנף בכדי ליצור אין ספור צורות, הכל שאלה של דמיון. כדאי לעודד את הילדים לשלב גם שרבוטים משלהם ליצירה.

3. תוכלו גם להכין לעצמכם ערוגת או אדנית שיבולים משלכם. פיתחו מספר גרגרי חיטה וטמנו אותם באדמה. הפקידו את הילדים על השקייתם וגידולן! עכשיו, שיבולים בדר"כ נובטות רק בסתיו, אבל אנחנו לא נכריח אתכם לחכות עד אז. כל שתצטרכו לעשות הוא להניח את האדנית במקום בו יש שמש של בוקר ואור, ללא שמש ישירה, של צהריים (כל מרפסת או חלון שפונה מזרחה עונה על התיאור הזה) ולשמור על האדמה לחה. לחה, לא ספוגה. השיבולים יתחילו לבצבץ אחרי מספר ימים, אז תהיו סבלניים...

4. קנו ספוג ירוק, כזה של סידור פרחים. קחו כלי קיבול יפה מהמטבח (קערה או אגרטל), חתכו את הספוג לגודל המתאים כך שיכנס ויישב בנוחות בכלי שלכם. גזרו את השיבולים באורכים שונים, והכינו ביחד עם הילדים סידור למרכז השולחן אותו תציגו בערב שבועות (או תשלחו עם הילדים לגן או לבית ספר). כמובן שאפשר גם להוסיף פרחים ועלים טריים וליצור שילובים מדהימים בין השיבולים היבשות לפרחים הצבעוניים. כאן מסבירים איך לעשות זאת פשוט עם עדשים ירוקות במקום ספוג (לחצו על ה + האחרון בתחתית העמוד). תוכלו לשאוב השראה לסידורי שיבולים יפהפים מחנות הפרחים הזו. אפשרות נוספת היא פשוט לקשור את השיבולים בסרט רחב לאלומה רחבה שתוכל לעמוד בעצמה על השולחן! תוכלו לראות איך עושים זאת בסרטון הזה של מרתה סטיוארט.

(מקור)

5. הרעיון הטוב ביותר לדעתי לפעילות עם ילדים בנושא חיטה ושיבולים הוא ללא ספק הכנת קמח בשיטה הישנה. איך? הכי קל עם מכתש ועלי אבל גם אבן חלקה ומשטח קשה כמו מדרכה או בטון יעשו את העבודה.

עכשיו כל מה שאתם צריכים הוא למעוך שיבלות שלמה בכף ידכם טוב טוב. כשזו מעוכה הניחו את כל השברים על הרצפה ונשפו עליהם בעדינות. מה שיקרה עכשיו הוא שהמוץ (חתיכות הקש הקלות) יתעופפו בעוד שגרעיני החיטה (הכבדים יותר) ישארו על הקרקע. אם גרגירי החיטה לא התקלפו לחלוטין אפשר לעזור להם קצת בקילוף ידני. ככה זה אמור להראות אחרי הקילוף:

תנו לגרעינים להתייבש. אפשר לתת להם לעמוד יום-יומיים באוויר, או לקלות אותם כמה דקות בתנור (10 דק' על חום בינוני). עכשיו איספו את גרעיני החיטה והניחו אותם על משטח קשה, והניחו עליהם את האבן או לחילופין שימו אותם בתוך המכתש. כעת כל שנשאר הוא לכתוש את הגרעינים בעזרת העלי או האבן הכבדה. אחרי דקה או שתיים כאלו ניתן להרים את האבן ולראות שנוצרה אבקה לבנה, היא היא הקמח! אין שום מניעה לאכול את התוצר אם רוצים (או לפחות לטעום...). כולי תקווה שתיקחו את החברה ותצאו לשדה. תריחו את הרגבים ואת ריח הקציר, ותשובו הביתה עם חתיכה קטנה של כפר (או קיבוץ) להמשך פעילות של טבע בחג שכולו חגיגה של הבשלה חקלאית...! תודה רבה לעמרי אימבר, כותב הבלוג "החיים שלהם, בידיים שלנו" ובעליה של חברת קטנטנים – חוגים ותוכניות העשרה לילדים. חברת קטנטנים מפעילה, בין השאר, את החוג היחיד בארץ לפיתוח חושי בגני ילדים.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 31